Bestuur WJB bezocht op 7 juni 2017 graf Willem Joseph van Ghent

By 14 juni 2017Nieuws

De bestuursleden van de Vereniging van Officieren der Mariniers Willem Joseph Baron van Ghent hebben 7 juni na hun bestuursvergadering Willem Joseph van Ghent herdacht bij zijn graftombe in de Domkerk in Utrecht. 7 Juni was de sterfdag van de eerste commandant van het Korps Mariniers.

V.l.n.r; Alexander Klouwens, Dries van der Vossen, Bert Aben, Fons Scheltema, Franco Achtien

7 juni 1672

Met zijn vlaggenschip de Dolphijn viel Willem Joseph van Ghent als commandant van de voorhoede op 7 juni 1672 samen met de Groot Hollandia van Jan van Brakel het Engelse vlaggenschip van het blauwe eskader, de Royal James, aan.

Van Ghent werd getroffen door kartets dat zijn linkerbeen onder de knie afschoot en zijn romp op vijf plaatsen doorschoot. Hij viel, zoals vlaggenkapitein Michiel Kindt in het logboek schreef, hardtsteecken doodt voorover.

De Royal James verbrandde: Van Ghent had dus de hand in het uitschakelen van vijf van de zes zwaarste Britse schepen die Nederland ooit zou vernietigen of buitmaken; het zesde was de Prince Royal die in de Vierdaagse Zeeslag vastliep op een zandbank. De Walvisch bracht zijn lijk naar Nederland; daar werd het gebalsemd: Van Ghent had volgens zijn familie aangegeven in Utrecht begraven te willen worden, maar dat was toen tijdens de Hollandse Oorlog door de Fransen bezet. In augustus 1674 kon Rombout Verhulst een begin maken met het praalgraf in de Dom van Utrecht; het kwam in juni 1676 gereed. Van Ghent, voorlopig ter aarde besteld in Arnhem, werd herbegraven uiterlijk eind 1680; de precieze datum is niet meer bekend.

Bron; Wikipedia