Bioscoop filmtip: They Shall Not Grow Old

By 19 april 2019Nieuws

Sinds 11 april draait in alle grote bioscopen de documentaire film They Shall Not Grow Old.

Bij Pathé krijgen bezoekers op vertoon van hun veteranen- of defensiepas korting en betalen slechts €9,- (uitgezonderd voorstellingen op vrijdagen en zaterdagen na 18.00 uur). 

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog weet men veel over de gruwelijke impact die het gehad heeft op de soldaten, met name de omvang van het aantal slachtoffers, waardoor een toekomstige generatie is weggevaagd. Regisseur Peter Jackson geeft met ‘They Shall Not Grow Old’ een nieuw inzicht op de menselijke ervaring van het leven aan het front. Oude beelden uit archieven van oorlogsmusea zijn digitaal bewerkt en ingekleurd, waardoor men het akelige gevoel heeft dat de beelden recentelijk zijn opgenomen. Het is zowel een herdenking als een eerbetoon aan een generatie die door een wereldoorlog voor altijd veranderde.

Met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie, kleur en 3D, en oorspronkelijke beelden die zorgvuldig zijn geselecteerd uit honderden uren aan filmmateriaal uit het archief van het Imperial War Museum (IWM), heeft Jackson een diepgaande en authentieke filmische belevenis gecreëerd. Het commentaar is afkomstig van de oorlogsveteranen zelf en geselecteerd uit meer dan 600 uur aan interviews uit de archieven van de BBC en het IWM.